Pages

Ν. ΑιτωλοακαρνανίαςΤοπικά Προϊόντα: Χέλια Αιτωλοακαρνανίας

>
Προέλευση και κύρια χαρακτηριστικά
Η Λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου είναι ιδανικός τόπος διαβίωσης πολλών ειδών χελιού (Anquilla). Ειδικά τα χέλια του Μεσολογγίου θεωρούνται από τα νοστιμότερα της Ευρώπης και αποτελούν δημοφιλέστατο έδεσμα. Τα χέλια έχουν σχήμα με ποικιλία μήκους και βάρους και τα γνωστότερα στο Μεσολόγγι είναι το Σουβλομυτάρι, η Καβάτσα, το Βιτσέλουρο, το Καθαρόχελο και ο Δρόγγος.
Συνήθης τρόπος κατανάλωσης
Τρώγονται βραστά ή ψητά, στη σούβλα ή το φούρνο και σπανιότερα παστώνονται. Επίσης οι Μεσολογγίτες τα φτιάχνουν νοστιμότατα πετάλια (ανοιγμένο στη μέση). Μεγάλο μέρος της ντόπιας παραγωγής εξάγεται στην Ιταλία.