Pages

Η ΜΑΚΡΥΝΕΙΑ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΠΝΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ…

>
kapna

Στη διαδικασία δημιουργίας ομάδας μπαίνουν οι Μακρύνειοι παραγωγοί καπνού


Στόχος η διεκδίκηση διάθεση του προϊόντος και οι καλύτερες τιμές

Το συγκριτικό της πλεονέκτημα, που είναι η καλή ποιότητα καπνού, πρέπει να αξιοποιήσει η Μακρυνεία, αφού, όπως δείχνουν τα πράγματα, επανέρχεται δυναμικά στην καπνοκαλλιέργεια.

Ήδη έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια δημιουργίας ομάδας καπνοπαραγωγών, η οποία θα αποκτήσει επίσημο χαρακτήρα, προκειμένου να μπορεί να διεκδικήσει καλύτερες τιμές απορρόφηση του προϊόντος, τεχνική υποστήριξη, αλλά και οικονομική προμήθεια λιπασμάτων και πρώτων υλών. Την περασμένη Κυριακή έγινε η πρώτη συγκέντρωση καπνοπαραγωγών στο πρώην δημαρχείο Μακρυνείας στη Γαβαλού, με πρωτοβουλία των αγροτικών συνεταιρισμών Ματαράγκας και Γαβαλούς, όπου παραβρέθηκαν περίπου 150 παραγωγοί.

Τον διάλογο άνοιξε ο πρόεδρος του συνεταιρισμού Ματαράγκας Θ. Γκρέκας, ο οποίος εξήγησε στους καπνοπαραγωγούς τα οφέλη που θα έχουν από τη δημιουργία ομάδας. Οι τρόποι για το τυπικό μέρος της σύστασης αυτής της ομάδας είναι τρεις: Η δημιουργία αυτόνομης ομάδας, η ένταξη των καπνοπαραγωγών ως μέλη στους κατά τόπους συνεταιρισμούς αλλά με τη μορφή ομάδας και τέλος η δημιουργία κοινοπραξίας της ομάδας καπνοπαραγωγών και των συνεταιρισμών της περιοχής, όπου ο ομάδα θα έχει αυτόνομο χαρακτήρα, αλλά θα βρίσκεται και υπό τη σκέπη του κάθε συνεταιρισμού. Ο κ. Γκρέκας πρότεινε την τρίτη μορφή, καθώς θεώρησε ότι είναι προς το συμφέρον τους από όλες τις απόψεις. Στόχος είναι η προστασία των καπνοπαραγωγών και η καλύτερη προώθηση του προϊόντος, αφού, αν αυτό γίνει συλλογικά, τότε θα μπορούν όλοι να έχουν οφέλη. Αυτή τη στιγμή ο κάθε παραγωγός αναζητά μόνος του την αγορά και τον τρόπο διάθεσης του καπνού, πράγμα που ουσιαστικά είναι σε βάρος του, αφού ο έμπορος μπορεί και να εκμεταλλευτεί την ανάγκη του να μην του μένει ο καπνός απούλητος.

Εκτός των άλλων διεκδικήσεων, η ομάδα μπορεί να διεκδικήσει με αξιώσεις και άλλα πράγματα, όπως είναι η άρδευση του κάμπου της Μακρυνείας και άλλες υποδομές, όπως είναι η αγροτική οδοποιία. Οι παραγωγοί, όμως, εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για το κατά πόσο θα πετύχει αυτή η προσπάθεια, ενώ εστίασαν κυρίως στο αν το διοικητικό συμβούλιο που θα προκύψει, θα μπορεί να διασφαλίσει τη διάθεση του προϊόντος τους, πράγμα βέβαια για το οποίο κανείς δεν ήταν σε θέση να δεσμευτεί. Μετά από αρκετή συζήτηση αποφασίστηκε να συναντηθούν οι καπνοπαραγωγοί του κάθε χωριού μεταξύ τους και με τους εκπροσώπους των κατά τόπους συνεταιρισμών, για να αποφασίσουν ποια μορφή ομάδας είναι αυτή που τους συμφέρει περισσότερο και στη συνέχεια θα εκλέξουν δυο αντιπροσώπους από το κάθε χωριό, που θα προωθήσουν τις περαιτέρω ενέργειες.